Författararkiv: Johan Falk

Inbjudan till årsmöte 4 mars 2018 i Stockholm

Årsmötet 2018 går av stapeln 4 mars kl. 10.30-15.00 Södra Latins gymnasium i Stockholm, i Tranströmersalen.

I år blir årsmötesförhandlingarna extra spännande eftersom vi har viktiga val att genomföra när förbundet bl.a. skall byta ordförande och dessutom ska vi besluta om användningen av ett stort arv som överraskande kommit SSF till del.

Som pedagogisk huvudaktivitet kommer vi mötesdeltagarna att spela igenom vår medlem Ulrik Lundströms uppskattade orkestermaterial Stråkbanken 1, som Ulrik själv kommer att kommentera. Det kommer också att finnas till försäljning. Ulrik har också lovat att presentera Stråkbanken 2, som snart kommer ut, men ännu inte finns tillgängligt att köpa! Vi får en unik förhandsvisning! Det blir alltså en exklusiv premiär när vi får testa det helt nya materialet och höra hur det klingar när vi själva spelar igenom det och diskuterar med Ulrik. Så tag med ditt instrument och var välkommen till en exklusiv stråkpedagogisk ensembledag!

Schema för dagen:

  • 10.30 Samling
  • 11.00 Spelpass med Ulrik Lundström
  • 12.00 Lunch
  • 13.00 Årsmöte
  • 13.30 Spelpass med Ulrik Lundström
  • 15.00 Tack för idag!

Anmäl ditt deltagande snarast och senast 1 mars här >>>! Lunchen bjuder SSF på! Mer detaljer om programmet kommer snart på denna hemsida!

Medlemsavgiften 2018

Ordinarie årsavgift per kalenderår är oförändrad 350 kronor för aktiva och stödjande medlemmar. För pensionärer är avgiften 100 kronor. Betalar du före 1 februari 2018 får du 50:- rabatt på ordinarie medlemsavgiften för aktiva och stödjande medlemmar och betalar alltså bara 300:- (Ingen rabatt för pensionärer).

För musikhögskolestudenter är medlemsskapet gratis! Då behövs bara en anmälan via formuläret under fliken BLI MEDLEM ovan.

Alla medlemmar får ett inbetalningskort för plusgiro tillsammans med senaste numret av ESTA News och medlemsförteckningen. SSF plusgirokonto är 88 69 57-0. Naturligtvis går det även bra att betala via internetbank och då behöver man inte vänta på inbetalningskortet utan kan betala direkt. Om din bank inte har Plusgiro som alternativ betalar du till Nordea bankkontonummer 9960 3408 8695 70. (Vi har inte OCR, så skriv bara namn och medlemsavgift som meddelande.) Det går också bra att betala till vårt Swish-nummer 123 578 76 76.

Harald Thedéen in memoriam

Vår hedersordförande Harald Thedéen gick i början av december 2017 ur tiden i en ålder av 94 år. Vid sidan av sin mångåriga gärning som violinist i Kungl. Filharmonikerna i Stockholm 1953-89 och lärare från 1970 i violin, violinpedagogik och interpretation (med professors namn 1982) på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Harald också förbundsordförande i SSF 1984-1994, efter att ett antal tidigare år ha varit vice ordförande. Han blev ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien 1984 och var medlem i flera av dess nämnder. Han deltog också livligt i arbetet inom vårt europeiska moderförbund ESTA (European String Teachers Association).

I nästa nummer av vår medlemstidning ESTA News kommer vi minnas och hedra hans gärning, som pedagog, förbundsordförande och medmänniska.

Med stor tacksamhet lyser vi frid över Haralds minne!

På nedre bilden ses Harald Thedéen med två andra ESTA-veteraner vid ESTA-kongressen i Edingburgh påsken 1981. I mitten Nannie Jamieson, som var Storbritanniens första ESTA-sekreterare och till höger Marianne Kroemer, som grundade ESTA i Graz i Österrike 1972. (Foto: Johan Falk).

Hedersmedlemmar

I samband med Stråkdagarna i Malmö kungjordes att de mångåriga medlemmarna Lisbeth Vecchi och Ulla Magnusson enhälligt utnämnts till hedersmedlemmar i Svenska Stråklärarförbundet. Vid Stråkfesten i Sankt Knutssalen i Malmö rådhus överlämnades diplom, hölls tal och skålades till deras ära och de fick också motta kollegornas stående och långa ovationer.


De nyutnämnda hedersledmöterna Ulla Magnusson (t.v.) och Lisbeth Vecchi (t.h.) gratuleras av SSF:s ordförande Päivikki Wirkkala-Malmqvist i mitten.

Stråkdagarna 2017 – tack för denna gång!

Strakdagarna 2017 logga mini

Se uppföljningar, material och noter på medlemssidorna! Klicka på MEDLEMSINFO uppe till höger! (Har du ingen inloggning kan du höra av dig till vår sekreterare eller kassör).


100 stråkpedagoger på scen under ledning av professor Terje Moe Hansen vid fredagens stråkorkesterspel. En mäktig syn och en mäktig klang!

Stråkdagarna 13-15 januari 2017 gick av stapeln på Musikhögskolan i Malmö, 13-15 januari. Lördag kväll var det stipendiekonsert och stråkfest på Malmö rådhus vid Stortorget och på söndag morgon var det guidad tur på nya konserthuset Malmö Live, alldeles bredvid konferenshotellet.

Läs mer om detaljerna nedan och på länkade sidor!

TACK till alla som gjorde helgen så bra!

* Vad hände? PROGRAMMET finner du här.

* VAD KOSTADE DET? Här finns prisuppgifter.

* GÄSTFÖRELÄSARNA 2017 kan du läsa mer om här.