månadsarkiv: maj 2018

Welinstipendierna 2018

Det var mycket hög nivå på de unga musiker som provspelade till Welinstipendierna 2018. Till slut lyckades dock juryn enas om vilka som tilldelas de fem stipendierna på 10 000 kr (i bokstavsordning):

Astrid Hillerud (violoncell)
Kevin Huang (violin)
Angelo Lundström (violin)
Marcus Michelin (violoncell)
Eleonora Svanström (violoncell)

Dessutom har följande beviljats instrumentlån ur Ingrid och Per Welins instrumentsamling:
Joel Axell (violoncell)
Ami-Louise Johnsson (violin)

Juryn bestod av Päivikki Wirkkala-Malmqvist (ordförande), Fredrik Ström (sekreterare), Haukur F. Hannesson och Ulla Magnusson (juryledamöter). Stipendierna delas ut vid en ceremoni i Clara Schumann-salen på Musikaliska i Stockholm 9 juni.

Vi tackar alla duktiga och hängivna ungdomar som provspelade.
Tack också till Nacka musikskola för utlåning av lokaler.

Juryn vid provspelningen till Welinstipendierna 2018: Päivikki Wirkkala-Malmqvist, Haukur F. Hannesson, Ulla Magnusson och Fredrik Ström.

Juryn (från vänster) Päivikki Wirkkala-Malmqvist, Haukur F. Hannesson, Ulla Magnusson och Fredrik Ström. Foto: Johan Falk.

Ny cello till Ingrid och Per Welins instrumentsamling

Ola Karlsson provar den nya cellon i Per Welins instrumentsamling, en Ruggierokopia av Jens Gösta Johansson.

Jens Gösta Johansson och Ola Karlsson.

Per Welin lyssnar nöjt på det nya instrumentet.

Per Welin lyssnar nöjt på det nya instrumentet.

Lördag 5 maj anlände Jens Gösta Johansson med den nybyggda Ruggierokopian till Nathan Milstein-salen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där den provspelades av Ola Karlsson, som hade lånat med sig en äkta Ruggierocello för jämförelse, och Natalia Goldman.
Med vid provspelningen fanns också Per Welin, John Huber och vår samordnare i Welinfrågor Päivikki Wirkkala-Malmqvist. De kunde konstatera att det är ett lättspelat instrument med jämn och stor klang. Instrumentet ska under de närmaste sex månaderna spelas in av Natalia Goldman för att sedan justeras inför vintern. Förhoppningsvis är instrumentet klart att lånas ut efter Welinprovspelningen 2019.