Carey Cheney (US)

Cellisten och pedagogen Carey Cheney började sina cellostudier som tonåring på Vancouver Academy of Music för Judith Fraser. Hon fortsatte vid Brandon University för Malcolm Tait och flyttade sedan till Tyskland för att studera i två år för Andre Navarra. Hon avlade sina kandidat- och masterexamina i cellospel på University of Texas, Austin, efter studier i såväl cellospel som stråkpedagogik för Phyllis Young.

Carey Cheney har uppträtt och varit lärare över hela världen. Bland åtagandena märks vartannat år på FICUP-festivalen i Mexico City, ofta i Australien som gästlärare vid STEAA (Suzuki Talent Education Association of Australia), i Nya Zeeland som handledare vid Summer Suzuki Institute och över hela USA och Kanada på sommarkurser på Suzukiinstitut. Hon är registrerad lärarutbildare för Suzuki Association of Americas och leder regelbundet kurser för vuxna på många platser i USA och Kanada.

Cheney är också författare och redaktör och har dessutom spelat in stycken för Alfred Music-serierna ”Solos for Young Cellists” – en åtta volymers samlingsserie av berömda stycken för cello. Hon bor i Salt Lake City, Utah, med sin cellistmake Elliott, och tillsammans har de en stor cellostudio med cirka 80 studenter.