Alf Richard Kraggerud (NO)

Alf Richard Kraggerud gästade Stråkdagarna 2015, och många önskade efter det att se och höra mer med honom. Därför är vi mycket glada att åter ha honom som föreläsare.

Alf Richard Kraggerud är en av Skandinaviens mest framgångsrika och respekterade violinlärare. Hans studenter har vunnit flera internationella priser och bedriver framgångsrika karriärer. De framträder med de stora orkestrarna, deltar i prestigefyllda festivaler och förekommer ofta i media, både nationellt i Norge och utomlands. Bland hans tidigare elever kan nämnas Vilde Frang, Guro Kleven Hagen, Catharina Chen, Camilla Kjøll, Eldbjørg och Ragnhild Hemsing, Anders Kjellberg Nilsson, Elisabeth Dingstad, Sonoko Miriam Shimano Welde, Ludvig Gudim och Alexander Rybak.

Kraggeruds exceptionella resultat är utan tvekan en produkt av hans varierade och omfattande utbildning och erfarenhet (han började undervisa redan vid 13 års ålder). Efter att ha fullföljt studier i pedagogik och violin på Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, fortsatte han 1992 att studera dirigering i London för George Hurst vid Royal Academy och Lawrence Leonard vid Morley College. Efter en kortare period som förstaviolinist i Kringkastingsorkesteret blev han rektor vid Gjøvik Kulturskole 1995–99. Från 1999 till 2007 och från 2009 till 2013 ledde han pre college-programmet Unge Talenter vid Barratt Due. Med god hjälp av Kraggeruds pedagogiska och organisatoriska talanger har institutet under denna tid uppnått sin nuvarande status som ett internationellt varumärke och ansedd läroanstalt för musikutbildning. För närvarande är han prorektor för hela Barratt Due, efter en period som rektor för Razumovsky Academy i London 2007–2009.

Kraggerud är dessutom en framstående föreläsare och ledare av mästarklasser. Han har framträtt vid inflytelserika och traditionsskapande institutioner som Mozarteum (Salzburg), Northwestern University (Chicago) och Astona (Schweiz) samt flera av de nordiska konservatorierna och musikhögskolorna. 1994 startade Kraggerud ”Valdres Sommersymfoni” som intar en särställning såväl som oberoende festival som musikkurs för barn och ungdomar i Norge. Kursen är ett utmärkt exempel på Kraggeruds administrativa färdigheter och konstnärliga visioner. Förutom att vara en av de största, är det idag en av de mest unika och resultatskapande i sitt slag, inte minst i europeiskt sammanhang. Alla konserter, all kammarmusik, individuell undervisning, orkesterspel och dirigeringsmetodik bedrivs på ett särskilt kollaborativt sätt – mellan nybörjare och stora internationella namn, mellan utbyte och samarbete, mellan lek och ambitioner – och lockar en allt större andel internationella kursdeltagare.