Allan Skrobe (SE)

Jag startade min musikaliska karriär i kulturskolan, då kallad Malmö kommunala musikskola. Jag spelade givetvis först obligatorisk blockflöjt, följt av klassisk gitarr. Under skoltiden i högstadiet blev det mycket rock och elgitarr. Musikgymnasium på Heleneholmskolan 1990–1993, med massor av inspiration och nya musikaliska möten som gav mersmak och ledde till nästa steg – skolan tvärs över (Musikhögskolan i Malmö). Grundskole- och gymnasieutbildningen (GG) 1993–1998, med ett femte år som utbytesstudent på Dartington College of Arts i England.

1999 började jag arbeta som musiklärare på Augustenborgsskolan samt att jag jobbade med World Music School, ett projekt på Musikhögskolan. Samma år startade jag även min folkmusikaliska resa när jag träffade riksspelmannen Hanna Tibell som invigde mig i den svenska folkmusiken och tog med mig på mitt första Ethnoläger (ett världsmusikläger för ungdomar från hela världen), där jag var artistisk ledare. Nu är jag huvudansvarig för ensembleundervisningen på folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö samt att jag i 20 år har arbetat med Ethnoläger i Estland, Finland, Sverige, Tyskland, Italien, Frankrike, Slovenien, Kroatien, Australien och Belgien. Uppåt 50 läger och turnéer har det blivit. 

Jag spelar dessutom i olika folkmusikaliska konstellationer som midgren|skrobe|quartey (svensk folkmusik, som med Mats Edén även blir en kvartett), Lidija Dokuzovic Trio (musik från Balkan), Mazguf Ensemble (musik från Mellanöstern), Khala Uma (boliviansk folkmusik) samt barnmusikteater med Anders Larsson. Jag blir också anlitad som workshopledare i olika sammanhang, som till exempel ledarutbildningar inom Ethnonätverket i Paris och låtutlärningskurser i Belgien och Frankrike. Jag har även drivit en studio sedan 2003 och spelat in skivor eller medverkat på skivor med bland annat Khala Uma, Gitte Pålsson, Mårten Falk, Kent Olofsson, Lena Måndotter, Stefan Östersjö, Mattias Nilsson, Hans Pålsson och World Mix Orchestra.