Stråkdagarna 2022 – Katharina Baker

Katharina Baker föddes i Lübeck, Tyskland, där musiken blev en viktig del av hennes uppväxt i hemmet, kyrkan och skolan. Fiolen blev hennes främsta instrument, och orkesterspel var en viktig del av hennes ungdomsår.

Efter gymnasiet jobbade Katharina som volontär i fem år med bland annat musik- och cirkusaktiviteter med svenska barn och flyktingbarn på Gotland och som vårdare för människor med intellektuell funktions-nedsättning i Kilkenny på Irland. Musiken fanns med under dessa präglande år, och det var då Katharina även upptäckte sin passion för kammarmusik.

Katharina flyttade till Stockholm 1996, där hon först studerade musikvetenskap och sedan instrumentalmetodik och ensembleledning med huvudämne violin – i hennes ögon helt fantastiska studieår som i hög grad förberedde henne för verklighetens undervisningssituationer. Efter examen 2002 bosatte hon sig på västra Irland med sin unga familj och startade tre år senare en musikskola i en liten stad i County Galway. Coole Music & Arts – uppkallad efter en historisk park i närheten – har idag omkring 200 elever, 12 lärare, 6 stråkorkestrar, en blåsensemble, 10 kammarmusikgrupper, en ungdomskör och ett aktivt konsertliv med en nationell orkesterfestival och internationella utbytesprogram (coole-music.com).

Under åren har Katharina skrivit ett flertal stråkkvartetter och orkesterstycken för sina ensembler. Många av dem finns nu i de populära Character Suites for String Quartets som har spridits till flera delar av Europa (katbak.com).

Idag undervisar Katharina fiol, altfiol, kammarmusik och orkestrar på alla nivåer i sin musikskola, skriver nytt material och spelar så mycket kammarmusik som tiden tillåter. Hon är också konstnärlig ledare för Irlands nationella kammarmusikdagar för unga musiker och håller seminarier och workshops om kammarmusik för barn. 

Katharina Baker under Stråkdagarna:

  • Att skapa sammanhang för musicerande (inom musikskolan/kulturskolan och samhället).
  • Att skapa kammarmusikmöjligheter för barn och ungdomar.
  • ”När dörrarna stängs” – ”Carolan’s Rambles” och andra orkesterprojekt under covidtiden.
  • Workshops med sitt eget material och hur hon använder det i praktiken. Materialet finns att köpa från hennes hemsida som direkt nedladdning (katbak.com), där finns också not- och ljudexempel. Under workshopen kommer material finnas att låna, så det går bra att följa med utan att ha skaffat materialet i förväg.