Ron Davis Alvarez (VE/SE)

Ron Davis Alvarez började som violinist inom El Sistema i hemlandet Venezuela. Från sin bas i Göteborg reser han idag världen runt som dirigent och ambassadör för El Sistema. Ron är konstnärlig ledare för El Sistema Sverige och konstnärlig rådgivare för det internationella kör- och orkesterlägret ”Side by Side”. Under 2011–2013 startade och drev han orkesterverksamhet i Uummannaqs barnhem på Grönland – den första orkesterverksamheten för inuitiska barn inom El Sistema.

2016 grundade Ron Davis Alvarez ”Dream Orchestra” i Göteborg – en orkester för barn och unga där en stor andel av deltagarna är nyanlända, ensamkommande från Syrien, Afghanistan, Irak, Kurdistan, Eritrea och Somalia. Målet har varit att integrera dem i det svenska samhället via musiken. Gruppen har sedan starten växt till över 50 medlemmar, varav de allra flesta aldrig hade spelat ett instrument innan de började i orkestern.

Ron var 2017 en av de 50 finalisterna i Varkey Foundations Global Teacher Prize, känt som Nobelpriset för lärare. Hans främsta mentorer är maestro José Antonio Abreu, Franka Verhagen, Igor Lanz, Gregory Carreño, Ruben Cova, Ann Andreasen, Victor Vivas och Tupac Amaru.