Steve Bingham (UK)

Steve Bingham studerade violin för Emmanuel Hurwitz, Sidney Griller och Amadeuskvartetten på Royal Academy of Music mellan 1981 och 1985. Han vann där priser i orkesterledning och stråkkvartettspel. 1985 bildade han Bingham String Quartet, en ensemble som har blivit en av de främsta i Storbritannien med ett högt anseende rörande både klassisk och modern repertoar. Kvartetten har spelat in många CD-skivor och arbetat för radio och tv, både i Storbritannien och så långt borta som i Australien. Gruppen har turnerat i Europa, Mellanöstern och Australien och har samarbetat med ansedda musiker som Jack Brymer, Raphael Wallfisch, Michael Collins och David Campbell. I sin pedagogiska verksamhet har kvartetten varit ensemble in residence vid Londons South Bank Center, vid flera brittiska festivaler och vid Radley College. Kvartetten är också känd för sina många framföranden av nya verk av några av de främsta unga tonsättarna i Storbritannien.

Steve har varit gästande konsertmästare i många orkestrar, däribland BBC Scottish Symphony Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, English National Ballet och English Sinfonia. Han har gett solorecitals både i Storbritannien och USA och hans konsertrepertoar inkluderar verk av Bach, Vivaldi, Bruch, Prokofjev, Mendelssohn och Sibelius. Han har framträtt på prestigefyllda konserthus som St. John’s Smith Square och Royal Albert Hall. Han har också gjort sig ett namn som dirigent och är för närvarande chefsdirigent för Ely Sinfonia, Peterborough Symphony Orchestra och Ad Hoc Sinfonia.

Inom världsmusik har Steve samarbetat med flera prominenta musiker, bland annat gitarristen Jason Carter och Sanju Vishnu Sahai (tabla), Baluji Shivastrav (sitar) och Abdullah Ibrahim (piano). Steve spelar också live med No-Man, en progressiv art-rock duo bestående av Tim Bowness och Steven Wilson. Under de senaste åren har Steve varit mycket efterfrågad för sitt bakgrundspel på violin med många olika artister i olika stilar, allt från folksångare och låtskrivare till progrock!

Steve är internationellt känd för sina soloviolinrecitals, där han blandar akustiska stycken med live-elektronik på sitt eget unika sätt. Han har gett ut fyra soloalbum: ”Duplicity”, ”Ascension”, ”Third” och ”The Persistence of Vision”.

I Steves fritidsintressen ingår ornitologi, fotografi och keltisk mönsterkonst.