Stråkdagarna 2022 – Göran Fröst

Göran Fröst har undervisat i viola på Kungliga Musikhögskolan sedan 2015. Förutom sin pedagogiska verksamhet framträder han frekvent som solist och kammarmusiker och har konserterat i de flesta europeiska länder samt i Japan, i konserthus såsom Royal Albert Hall i London, Muziekgebouw i Amsterdam och Bunka Kaikan i Tokyo.

Med sina projekt försöker han alltid bryta ny mark för den klassiska musiken. Han är en stark förespråkare för violan som soloinstrument, ständigt engagerad i att hitta och skapa nya verk för att utöka repertoaren och har fått ett flertal verk skrivna för sig. Sedan 2007 är han medlem av Kammarensemblen – Sveriges ledande ensemble för ny musik.

Albumet Nordic Connections (Daphne Records 2020), som var Göran Frösts första egna album, fick stor uppskattning av pressen. Det innehåller premiärinspelningar av Ludvig Normans sonat för viola och piano, Edvard Griegs violinsonat i c-moll i version för viola av Oskar Ekberg samt Gösta Nystroems violakonsert med Svenska kammarorkestern och Clemens Schuldt. 

Som orkestermusiker arbetar Göran regelbundet med Chamber Orchestra of Europe. Åren 2011–2014 var han soloviolist i BBC National Orchestra of Wales och sedan 2016 är han soloviolist i Svenska kammarorkestern. 

Besök Göran Frösts undervisning fredag 21 januari.